Balkon bahçeciliği nasıl yapılır?

En son ne zaman, kulağınızdaki kulaklığı çıkarıp telefonunuzdaki e-postalarınızı kontrol etmeden durup bir gül kokladınız? Bu koşuşturma içinde bunu yapabildiyseniz çok şanslısınız. "Peki ya çözüm nedir?" diyorsanız hemen söyleyelim, bahçe veya balkonunuzu önerilerimizle kendinizi rahatlatacağınız bir mekana dönüştürmek... Önerilerimizi adım adım takip edin ve huzuru bulun!


Nerede yaşadığınız önemli

Balkonunuzda veya bahçenizde çiçek yetiştirmek için en önemli unsur yaşadığınız yerdir. Harita üzerindeki yeriniz, bahçıvanlığınız için son derece önemlidir bu nedenle yaşadığınız bölgenin iklimine uyum sağlayacak çiçekler seçmelisiniz.


Bahçenizde ne istediğinize karar verin

"Hangi çiçeği yetiştirsem..." sorusunu kendinize sorun ve herhangi bir bitki yetiştirmek yerine ikliminize uygun ve tabii ki sizin de istediğiniz çiçeği seçin. Bahçenizde sadece çiçek mi olsun yoksa çiçeklerle birlikte hava da mis gibi bir koku mu olsun? Her biri farklı aromaya sahip yüzlerce çiçek var. Bu kokuları ve vereceğiniz emeği göz önünde bulundurarak seçimlerinizi yapabilirsiniz.


Alerjiye dikkat!

Genellikle bir bitki ne kadar kokuluysa o kadar alerjendir. Bir bitkiyi bahçenize almadan etmeden önce, bitki hakkında bilgi edinin. Eğer bitkinin ait olduğu familyada herhangi bir şeye alerjiniz varsa muhtemelen o bitkiye karşı da alerjik reaksiyon verebilirsiniz.


Evde bitki yetiştirme rehberi

Balkonunuzda veya bahçenizde kullanabileceğiniz güzel kokulu çiçekler...


Gardenya

Çiçeklenme zamanı ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimleridir. Gölgelik bir alana ekebilir ya da ev içi saksılarında kullanabilirsiniz. Çok fazla kökü olmasa da gardenyaları kesin, bol suya koyun ve harika buketler hazırlayın .


Şakayık

Çiçeklenme zamanı ilkbahar, yaz, sonbahar mevsimleridir. Şakayıklar, saksı ya da toprağa, bolca güneş gören bir alanda ekilmelidir. Şakayık kısa ömürlüdür, çiçek buketleri ve aranjmanlar için tercih edilir.


Süsen

Çiçeklenme zamanı ilkbahardır ve bazen iki keredir. Süsenler çok nazik görünür ama çok dayanıklı bitkilerdir. Kuşları ve kelebekleri de üzerine çeker.


Itrışahî

Çiçeklenme zamanı ilkbahar ve yaz mevsimleridir. Güneş gören tarhlara veya kenarlara ekebilirsiniz. Itrışahî, çok farklı renklerde olabilir ve bazıları daha yoğun kokuya sahiptir.


Zambak

Çiçeklenme zamanı yaz mevsimidir. Zambak soğanları saksılara, tarhlara ve köşelere ekilebilir. Zambaklar çok çeşitli renklere sahip olabilir. Bu nedenle buketlerde oldukça sık kullanılır ve kuşlar için de oldukça caziptir.


Biberiye

Çiçeklenme zamanı yaz ve ılıman iklim kışlarıdır. Güneş gören yerlere ekilmelidir. Biberiye bahçelere değişik bir koku ve mutfağınıza da değişik aroma katar.


Lavanta

Çiçeklenme zamanı yaz başıdır. Bol güneş alan yerlere ekin. Avustralya Charles Sturt Üniversitesinde yapılan araştırmalara göre, lavanta koklamak endişelerin giderilmesinde faydalıdır.


Yaban Elması

Çiçeklenme Zamanı ilkbahardır. Bol güneş alan yere ekin. Yaban elması, ilkbaharda çiçeklense bile, meyve verdiklerinden kışın bile kuşları kendine çeker.


Portakal

Çiçeklenme zamanı kış ve ilkbahardır. Bol güneş alan yerlere ekilmelidir. Çeşidine bağlı olarak hem meyvesi yenilebilir hem de meyve suyu olarak tüketilebilir


Evde ne yetiştirsek?

Evinizin balkonunda hangi meyve ve sebze nasıl yetiştirilir? Cevabı haberimizde.

15 Öncelikle Güneş ışığı verin Tüm güzel meyve ve sebzeler, güneş altında büyüdüklerinde daha lezzetlidir. Tohumlarınızı yetiştirmek için mümkün olabilecek en güneşli yeri seçin. Serayı kazın ve güçlü tohumları güneş ışığının en fazla yüzde 40'ını filtreleyecek dış mekânlarda ya da temiz ışık veren iç mekânlarda yetiştirin. Ve tabii ki su Aşırı sulama, düşük lezzetli ürünler için kesinlikle doğru yol! Köklerin emip yapraklar ve meyvelere ulaştırdığı su, şeker konsantresini, vitamin ve hücre içindeki aroma kimyasallarını da sulandırır. Fazla su, lezzeti sular... Havuç yetiştirirken Unutma: Mor, beyaz, kırmızı, turuncu ya da sarı... Balkon bostanınızda havuca daha az su vermek parlak bir fikir olabilir. Zira bu, içerdiği antioksidanı yüzde 86 oranında artıracaktır. Mor Mor havuçlar, turunculardan da tatlı. Zira daha az acı kimyasal bulundurur. Ayrıca iki kat besleyici karotenle ve aşırı dozda antosiyaninle dolu. Beyaz En aromatik havuç. Fakat lezzetli olanları besleyici sayılmaz; karoten ve antosiyaninden mahrum. Kırmızı Genelde Doğu Asya'da bulunur. Klasik turuncu havuçla aynı tattadır. Fakat havucun en tatlı yeri olan iç kısımları daha büyüktür. Turuncu Havuç rengini en çok taşıyan çeşit. Enteresandır, 17. yüzyılda Hollanda'da mutasyon geçirerek Hollanda'da oluştu. Sarı Genelde hafif tatlı bir lezzet veren yüksek şeker barındırır. En az aromayı taşır. Daha yoğun havuçların tadını sevmeyenler için güzel bir seçenektir. En lezzetli domates hangisi? Hiç duymamış olabilirsiniz. Yeşil Zebra, Flamingo ve daha pek çok çeşidiyle domates, sofralarda renk cümbüşü yaratıyor. Marketten alınmışlarına kıyasla evde yetiştirdiğiniz domatesler yoğun koku ve harika lezzetiyle kendine hayran bırakıyor. Rosella Damaklarda yoğun bir tatlılık bırakır ve salatalar için idealdir. Flamingo Uygun biçimde yetiştirildi- ğinde domates ailesinin en tatlı olanı Flamingo domatesidir. Kokusu ve lezzetiyle domatesten çok bir yaz meyvesini andırır. Yeşil Zebra Yeşil domates ailesinden Yeşil Zebra, salsa sosu hazırlamak için ideal... Çiğ olduğu kadar pişmiş hali de oldukça lezzetli. Green Envy Cherry domates ailesinin en iyilerinden. Üzüm büyüklüğündeki bu domatesin lezzeti ağızda uzun süre lezzetini bırakıyor. Ildi Turuncu ve sarı domates ailesinden Ildi, tatlı-ekşi lezzete sahip domates olarak biliniyor. Orange paruche Domates sevmeyenlerin bile seveceği bir lezzete sahip olan bu domates çeşidi orman meyvesi aromalarını andırıyor. Sungold Çok tatlı. Meyvemsi lezzetiyle salatalar için ideal. Tomaccio Peru'nun yüksek alanlarında yetişen yabani bir tür olan Tomaccio kurutmak için idealdir. San Marzano Sos hazırlamak için ideal olan bu domates türü ile özellikle İtalyan yemeklerinize harika lezzetler katabilirsiniz. Pembe Domates Dilimleyerek servis etmek için idealdir. 1885'ten beri en iyi lezzete sahip domates olarak bilinir ve neredeyse hiç çekirdeksizdir. Clackamas Blueberry Mavi renkli ilk domates, Oregon Üniversitesi bilim insanları tarafından üretildi. Şalgam ve pancar Ultra rafine sayılan genç şalgamları yapraklarından ayırarak doğrayın. Solmuş halini makarnayla servis edebilir ayrıca sandviçlere ve yumurtalı yemeklere katabilirsiniz. Turp yaprakları da aynı işlevi görür. Pancarkökü yaprakları, köklerin zengin besin kaynağı olduğunun bilinmesinden yüzyıllar önce de tatlı olduğu için bitkinin ilk yenen kısmıydı. Kökünden daha fazla gıda barındırır. Yapraklarının tadı pazı gibidir. Detroit koyu kırmızı Yoğun derecede kırmızı ve tatlı bir pancar. Aynı zamanda kırmızı betalain pigmentini de en yüksek derecede bulunduran mahsullerden biridir. Bu pigmentler, antioksidan özelliği gösterir. Burpee's golden Bu pancar, kırmızı betalain pigmentlerini, sarı rengi veren lutein pigmentleriyle resmen takas etmiştir. Bal renginde olsa da geleneksel kırmızı çeşitleriyle benzer lezzettedir. Chioggia şeker pancarı En tatlı pancarlardandır. Şeker oranı yüksek ve yaygındır. Ama maalesef bir kez pişince rengi kararır. Bu yüzden önce hepsini kaynatın, sonra rengini koruyarak servis etmek için kabuklarını soyun. Albina vereduna Nadir bulunan bir başka pancar türü. Yapısal içeriği, piştiğinde iyi bir şekil almasını sağlayan yoğun patates dokusuyla tamamlanır. Renk verici pigmentleri yoktur. Ancak besin değeri epey zengindir. Kabak çiçeği Kabak bitkilerinin tereyağ sarısı erkek çiçekleri, dişi versiyonları gibi asla meyveye dönüşmez. Fakat bu, onların böyle bir meziyeti olmadığı anlamına gelmez. Sarı kabaklardaki gibi karşı konulmaz yumurta tadı barındırır. Sadece erkek çiçekleri hasat ederek, meyvelerin hasadını çökertmeden istediğiniz kadar elde edebilirsiniz. Dolmalık kabaklar ise yalnızca dişi çiçeklerde çıkar. Frenk üzümü Özgün bitkisel kokusunu veren bileşenlerinde 5 kata kadar aroma taşır. Tüm çeşitlerde meyvenin tadını artırmak için yaprakları kullanın. Üzümün kendisini ya da yaprakları, sıcak şuruplar, krema, şerbet ya da dondurma yapmak için demleyin. Böylelikle marine edilmiş tavuk, balık ve meyve salatalarına aroma katın. Haber: Melik Demirel - Sema Ereren




Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."